Terug

Zo lek als een mandje

Deze afbeelding is afkomstig van www.renovatieprofs.nl

Expertartikel - Norbert Duijvelshoff

Kent u dat, u komt bij een woning met Label A en denkt: hoe is dat mogelijk? Dat overkwam mij het afgelopen jaar een aantal keer. Ook privé, want onze zoektocht naar een woning met ‘passiefhuispotentie’ verliep niet over rozen. Steeds weer bleek dat de rekensom om Label A te halen belangrijker was dan het comfort en de werkelijke energetische waarde.

Zoeken naar een nieuw onderkomen is per definitie niet eenvoudig, zelfs niet als de eisen die je stelt relatief eenvoudig zijn. Zo wilden wij een huis met een goede ligging, prettige uitstraling én de mogelijkheid om op termijn onafhankelijk te zijn van externe energiebronnen. Aan eis Een en Twee moest de woning direct voldoen, maar ten aanzien van het energiegebruik wilde ik wel wat concessies doen. Die duurzame energieopwekking komt later wel.

Met dat lijstje op zak kwamen we uit bij een leuk huis in de Achterhoek. Dat het schuine dak op de noordzijde lag, was een puntje van aandacht. Maar ach, voor het passiefhuis – waarbij de warmtevraag met ongeveer 80% gereduceerd wordt - is een zuidhelling niet direct noodzakelijk. Het huis had bovendien een A-label. En dat voor een woning van 2001! Dat beloofde veel goeds.

Blowerdoortest
Maar hoe energiezuinig was deze woning werkelijk? Een zonneboiler zorgde in ieder geval voor het warme water, maar de lakmoesproef moest in mijn optiek nog komen: de blowerdoortest of wel luchtdichtheidstest. Door de woning op onder- en overdruk te zetten, kon ik exact zien óf en waar de lucht het huis verlaat. En toen kwam de schok! Het huis was zo lek als een mandje. Weliswaar hadden de vorige bewoners bewust energiezuinige installaties toegepast, dat heeft natuurlijk weinig effect als de warmte het pand zo weer verlaat.

Nu zult u misschien denken ‘dat is pech’, maar dit was lang niet het enige huis waar ik zo’n situatie aantrof. Er worden veel woningen als energiezuinig verkocht terwijl ze grote overeenkomsten vertonen met een vergiet. Dat komt omdat het labelsysteem allesbehalve waterdicht is en de eenvoudigste manier om het Label A-status te bereiken installatietechnische ingrepen zijn. Een zonneboiler, een paar zonnepanelen op het dak en een meter die terugloopt, maken het voor bewoners bovendien sexy. Ze tonen aan zichzelf en de omgeving hoe bewust ze bezig zijn en worden daarvoor beloond met een aantrekkelijk energielabel.

Wooncomfort
Naar de isolatiewaarde en luchtdichtheid van de woningschil wordt nauwelijks gekeken. En dat terwijl daar de grootste winst te behalen is. Want een geïsoleerde gevel gaat een woningleven lang mee, terwijl installaties na 10 jaar vervangen moeten worden. En het behoud van warmte levert ook veel meer op dan zuiniger opwekken. Het is alleen vaak minder zichtbaar. Bij de jaarrekening of het vervangingsmoment van de CV-ketel denkt namelijk niemand meer na over de gerealiseerde besparingen.

U moet het als professional sexy maken. Bijvoorbeeld door bewoners behalve op de besparingen ook te wijzen op het extra wooncomfort. Want daar gaat het natuurlijk om. Label A is slechts een certificering die men in een la bewaart, maar het comfort van een huis voel je iedere dag.

Deze blog is geschreven door Norbert Duijvelshoff, Senior Projectmanager en Passiefhuis specialist bij Sto Isoned.

RenovatieProfs | 22.09.2016

Deze expertpost is geschreven voor RenovatieProfs, het platform voor professionals in renovatie en transformatie. Norbert Duijvelshoff maakt deel uit van de RenovatieProfs community.